SPOMENAR VEČNIM SRPSKIM PRIJATELJIMA DRAGANA M. MILOŠEVIĆA PROMOVISAN U SEČNJU

11. juna 2024. godine u maloj sali Doma kulture, u organizaciji Biblioteke “Jovan Dučić”, promovisana je treća po redu knjiga iz pera Dragana M. Miloševića, Bilećanina rođenog u Beogradu a jedno vreme i žitelja Solt Lejk Sitija (Juta, SAD).
Knjiga je objavljena 2018. godine u izdanju i pod pokroviteljstvom Karić fondacije, koja se već 45 godina vodi idejom da sačuva korene i dobra materijalne i duhovne kulture našeg naroda.
Kako autor kaže, najveći srpski greh je zaborav, te je ova, kao i ostale 4 njegove knjige, doprinos da se od zaborava otrgnu u slučaju ove knjige, ličnosti koje su se pokazale svojim životom, opredeljenjem, odanošću, požrtvovanjem, kao veliki i večiti, prijatelji srpskog naroda.
SPOMENAR VEČNIM SRPSKIM PRIJATELJIMA je po rečima recenzenta, publiciste Tomislava Kresovića „nacionalna, etička i istorijska pravda“. Donosimo izvod iz recenzije:
„Junaci ove pripovesti autora branili su duh, čast, slobodu i pravdu srpske nacije i Srbije kroz vekove. NJihova hrabrost, moralna čestitost i doslednost zadivljujući su… Autor ih predstavlja kao ‘svoje na svome’ kada su oni u Srbiji, i kao najreprezentativnije i najbolje ambasadore Srba i Srbije kada su oni u svojim matičnim zemljama ili u misijama širom sveta. Autor je u svoju spomenarsku hroniku uključio (na broju 80, prim. prir.) ličnosti iz 26 nacija i kultura Evrope, SAD, Azije i Australije, među kojima dominiraju Rusi, Nemci, Česi, Francuzi, Grci, Jevreji, Britanci. … Sve njih autor argumentovano i sa puno ličnog saosećanja svrstava pod jedan barjak večnih, a o kojima se u Srbiji nažalost vrlo malo ili površno zna, a oni to zaslužuju, što je i naša nacionalna obaveza… Spomenar večnim srpskim prijateljima je knjiga-monografija patriotskog karaktera sa edukativnim i istraživačko-publicističkim značajem visokog ranga…“.
Nakon promocije ove knjige, u Sečnju će u narednom periodu biti predstavljanja sledeća dva vredna i važna dela Dragana Miloševića „30 srpskih zašto“ i „Srbi koji su zadivili svet“.

bibliotekaDragan miloševićknjigapromocijasečanj
Komentari (0)
Dodaj komentar