Predstavljena knjiga “Tragovi trajanja: Hrvatsko groblje u Boki“

U subotu, 18. maja je u Boki predstavljena knjiga „Tragovi trajanja: Hrvatsko groblje u Boki“ autorke, mlade Bokinke Lidije Žunac. Hrvati su se u to banatsko selo doselili krajem 18. veka iz krajeva Turopolja i Pokuplja (današnja Hrvatska). Od nekadašnjih nekoliko stotina pripadnika ove zajednice, prema procenama, ostalo ih je pedesetak. U knjizi je prikazano oko 260 grobova i nadgrobnih spomenika. Na njima je pobrojano pedesetak prezimena (Žunac, Lukinić, Filković, Matanović, Lovrić, Žužić…) te knjiga tematizuje groblje i kao svojevrsnu arhivu tamošnjih Hrvata i katolika.


Izdavači knjige su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i Gradska biblioteka Pančevo, koji su ujedno i organizatori ovog događaja u saradnji sa Kulturnim centrom u Sečnju. Osim autorke, o knjizi je govorio i recenzent prof. dr. sc. Vladimir Čavrak. Kako je istaknuto, Boka je danas bila »mesto susreta živih i mrtvih, onih koji se sećaju i onih kojih se sećamo«. Istaknuto je i kako ovakvi projekti (knjiga je štampana na hrvatskom i srpskom jeziku) doprinose i afirmaciji multikulturalizma u Vojvodini. Za 21. septembar najavljeno je i održavanje naučnog skupa o Hrvatima u Boki.


Priređena je i izložba fotografija »Prizori prošlosti – Hrvati u Boki« čiji su autori Ljubiša Večanski i Ksenija Žunac. Vredne fotografije bi će pohranjene i u topoteci »Baština Hrvata u Srbiji« koju vodi ZKVH. U ime organizatora promocije obratili su se i upravnica ZKVH-a Katarina Čeliković i dirktorka Obrazovno kulturnog centra Sečanj Branislava Rudan. Nastupili su i tamburaši HGU »Festival bunjevački pisama« iz Subotice pod dirigentom prof. Mire Temunović.


Program u Boki započeo je blagoslovom Hrvatskog groblja u Boki. Groblje je blagoslovio sveštenik Roland Feher a položeni su i venci.
Predstavljanju knjige, uz veliki broj meštana, prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i predstavnici hrvatske diplomatije u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog veća, Udruženja banatskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«.
Izvor: NIU „Hrvatska riječ“ Subotica

Galerija slika

Bokahrvatsko grobljeizložbaknjigalidija žunacpromocija
Komentari (0)
Dodaj komentar