OBJAVLJENA ZBIRKA PESAMA NOVAKA ZUBCA „IMENAR – IME NA DAR“

Biblioteka „Jovan Dučić“ uz podršku lokalne samouprave opštine Sečanj objavila je još jedno ostvarenje pesnika i književnika iz Jaše Tomić, Novaka Zupca.

‒ Zbirka pesama Novaka Zupca „Imenar – ime na dar“ sadrži ukupno 173 pesme lirski tople i razigrane kao najlepše životno doba, detinjstvo. Budući da se značaj i razvoj jedne sredine ogleda u njenom odnosu prema kulturi a to i te kako podrazumeva stvaralaštvo, zahvalna sam lokalnoj samoupravi što prepoznaje značaj, uvažava i vrednuje književno stvaralaštvo svojih autora, rekla je ovim povodom direktor Biblioteke „Jovan Dučić“  Dragana Pantović.

Izvod recenzije Mr Milice Jeftimijević Lilić:

‒ Na vrlo inventivan način autor peva o detinjstvu kao periodu iskonske vedrine, saznavanja sveta i sopstvenog bića koje počinje postajanjem svesne identifikacije sa sopstvenim imenom. Stoga prva pesma u zbirci Imenar (Ime na dar) jeste oda imenima, imenovanju i značaju koje ime ima za svakog ponaosob. Obožavanju sopstvenog imena koje je naš osobeni znak, naša svojina koja nam pripada i u večnosti:

Imenima ostaje zanet,

Ko buktinja ime plamti,

Pa neka je u amanet,

I NEKA SE SVAKO PAMTI! 

Prisustvo imena raznih nacija, potom lokalizama, daje osoben kolorit leksici a zbirku čini životnom, toplom i lako prihvatljivom.

ime na darimenarknjiganovak zubac
Komentari (0)
Dodaj komentar